Search for:
spinner

Cabaret Tragico

zo 26 aug 2007

Een van de laatste en beste van die beruchte Mexicaanse nachtclub-melodrama’s ("Películas de Cabareteras"). Prachtige film noir cinematografie, over-the-top acteerwerk en zang van latina dames als Columba Dominguez en Kitty de Hoyos. Laatstgenoemde zet een soort dragqueen performance neer van Marilyn Monroe. Verder zie je optredens van Esquivel, ‘The king of zu-zu-zu !’ Dit campy meesterwerkje uit het mexico van 1958 is van regisseur Alfonso ‘Corona’ Blake, die ooit zijn carrière begon als assistent van Luis Bunuel. Als de kans zich aandient om ‘m te zien, altijd doen! ‘Cabaret Trágico’ is nog niet op video of dvd verschenen.
De soundtrack duurt 36 minuten en dus is er nog tijd voor meer werk van componist Esquivel.
Zijn meest geroemde LP is Latin-esque uit 1962. Geboren in Mexico en sinds 1957 in Amerika is Esquivel de ‘King of space-age music’. Zijn orkestraties zijn als een exploderende ‘piñata’ van arrangementen. Het tijdschrift ‘Variety’ noemde hem de ‘Mexicaanse Duke Ellington’ en voegde daar aan toe: ‘Esquivel is voor popmuziek wat Aaron Copeland is voor serieuze muziek of wat John Coltrane is voor Jazz. ‘Latin-Esque’ is zijn meest uitbundige plaat en maakt deel uit van RCA’s ‘Stereo Action series’ ("movement so real your eyes will follow the sound"). Het werkt het best met een koptelefoon.
Begin jaren zestig was het een serieus experiment van platenmaatschappij RCA om de grenzen van het nieuwe stereogeluid te verkennen. In het geval van deze plaat ging RCA zo ver, dat ze het complete orkest van Esquivel verdeelden over twee studio’s in verschillende gebouwen om het geluid van links en rechts volledig te scheiden. De muzikanten hoorden elkaar via koptelefoons. De mix van het album laat de instrumenten van de ene naar de andere luidspreker ‘zeilen’. De bedoeling? Muziek die je kunt volgen met je ogen.