Search for:
spinner

Barok aan de Lek

di 8 nov 2022
Thema: Oud
Genre: Barok

In Concertzender Live van 11 november zenden we drie opnamen uit van een nieuw Nederlands barokfestival: Barok aan de Lek. Dit festival stond in het teken van Italiaanse barokmuziek.

Tussen 24 en 27 februari 2022 vond in Culemborg een nieuw barokfestival plaats: Barok aan de Lek. Omdat zich in Culemborg een bijzonder weeshuis bevindt en vele barokmuziekspecialisten in de stad wonen, had dit festival als thema: Italiaanse muziek voor armen en wezen.

In drie historische kerken in de binnenstad van Culemborg werden in totaal zes concerten gegeven waarin Italiaanse barokmuziek centraal staat, vooral uit Napels en Venetië.
De uitvoering lag in handen van jonge professionele musici, gespecialiseerd in historisch geïnformeerde uitvoering van barokmuziek, en Culemborgse barokspecialisten.

Antonio Vivaldi

Centraal in het eerste concert, ‘Motetten van de Rode Priester’, staan drie sopraanmotetten van Antonio Vivaldi, de ‘rode priester’. Deze werden uitgevoerd door o.a. Tinka Pypker – sopraan en Henriëtte Wirth – klavecimbel en orgel.

Het tweede concert heet ‘Italiaanse blazers’, hierin klinken sonates en triosonates uit Venetië van Lotti, Besozzi en Hasse. Blazers zoals de traverso en fagot spelen hierin de hoofdrol. Musici: George Williams, traverso, Bernat Gili, fagot en Anders Muskens, klavecimbel.

De laatste opname is van het concert ‘Een banneling in Venetië – Vocale en instrumentale muziek van Rosenmüller en Legrenzi’.
Na zijn ontsnapping uit de gevangenis bracht de Duitse componist Rosenmüller een groot deel van zijn leven in ballingschap door in Venetië, waar hij als componist werkte in het Ospedale della Pietà.
Legrenzi was op dat moment één van de meest invloedrijke Venetiaanse componisten. Een bijzonder instrument dat in dit concert zal klinken is de zink. De klank van dit instrument benadert als geen ander het geluid van de menselijke stem.
Als uitvoerenden horen we o.a. tenor Pablo Gregorian en Elisabeth Opsahl op de zink (cornetto).

Uitzendingen: