Search for:
spinner

Ascenseur Pour L’Echafaud

za 12 jul 2008

Hoeveel mensen zullen bij de titel Ascenseur pour l’échafaud (‘Lift naar het schavot’) direct aan Miles Davis denken? En hoeveel aan Louis Malle en Jeanne Moreau? Het antwoord zal ongetwijfeld uitvallen in het voordeel van de jazzlegende en dat is ook niet zo vreemd, aangezien zijn soundtrack overal op cd te koop is en er van de film uit 1958 zelf slechts een zeer slecht verkrijgbare VHS-uitgave bestaat.
 
In 1957 ging Miles Davis naar Parijs om daar een plaat op te nemen. Regisseur Louis Malle, een groot fan, wist hiervan af en lag op de loer bij het vliegveld voor zijn aankomst. Meteen vroeg hij hem of hij de achtergrond muziek wilde doen voor zijn film. Die stemde meteen in. In een lange nacht in december van dat jaar werd alles opgenomen in een studio.
 
Julien Tavernier (Ronet) maskeert de moord op de echtgenoot van zijn minnares Florence Carala (Moreau) als zelfmoord, maar raakt door het uitschakelen van de elektriciteit een nachtlang geblokkeerd in de lift. Ondertussen gaan twee joy-riders er met zijn gereedstaande auto vandoor en zwerft de onwetende minnares doelloos en zoekend door Parijs. De ingenieuze intrige is het minst belangrijke aspect van de film die het speelfilmdebuut van Malle was, in een stijl die op de nouvelle vague vooruitliep en Moreau als belangrijke actrice deed kennen. Het scenario is van Roger Nimier en regisseur Malle naar de roman van Noël Calef. Het camerawerk is van Henri Decae. Mono, Western Electric Sound System.
 
Bronnen:
http://www.filmtotaal.nl
http://www.musicmeter.nl
http://www.cinema.nl