Search for:
spinner

“Arshin Mal Alan” – The Cloth Peddler

wo 28 jan 2009

‘Arshin Mal Alan’ is een Azerbeidjaanse speelfilm uit 1917, geregisseerd door Boris Svetlov.De soundtrack is gecomponeerd door Uzeyir Hajibeyov en uitgevoerd door Azerbaijan State Symphony Orchestra onder leiding van dirigent Niyazi.
Het verhaal gaat over de rijke Asgar die wil trouwen. Om de ware te vinden en zeker te weten dat ze hem niet om z’n geld wil, doet Asgar zich armer voor dan hij is. Als hij de ware tegenkomt is de vrouw bang dat haar vader niet zal instemmen met een armoedzaaier als schoonzoon. Dan laat Asgar zien hoe vermogend hij eigenlijk is, en krijgt ook pa op zijn hand.
Uzeyir Hajibeyov leefde in Azerbeidjan van 1948 tot aan zijn dood in 1948. Behalve componist was hij ook dirigent, wetenschapper, toneelschrijver, leraar, vertaler en Hajibeyov wordt gezien als de vader van de Azerbeidjaanse klassieke muziek en opera. Zijn opera ‘Arshin Mal Alan’ is een unieke fusie van westerse klassieke muziek en Azerbeidjaanse traditionele muziek. ‘Arshin Mal Alan’ is voor het eerst verfilmd in 1917.