Search for:
spinner

Alternatief mainstreamradio: authentieke klassieke muziek

za 9 apr 2022

De riedeltjes van Paganini ken je onderhand wel? De Matthäuspassion helemaal grijsgedraaid? Het noodlot van Beethovens 5e symfonie klinkt voorspelbaar?

Voor wie het avontuur niet schuwt en de ‘klassieke bloemetjes’ buiten wil zetten: ga mee op ontdekkingstocht bij de Concertzender!

In deze eerste blog neem ik je mee in de wereld van klassieke muziek van de Concertzender en vertel ik je waarom deze avontuurlijke radiozender een goed alternatief is voor mainstreamradio en streamingdiensten.

“Het eerste wat je hoort, is de Rondo alla Turca van Mozart: dit klinkt bekend!”

Alle mainstream klassieke muziek die je al kent

 

Klassieke kokerprogrammering

 

Het is dinsdagavond en je zit in je favoriete leunstoel na het avondeten. Je besluit om nog een heerlijke kop koffie of thee te zetten en zet alvast wat water op.

Dan loop je rustig naar de radio of computer en knipt of klikt deze aan.

Het eerste wat je hoort, is de Rondo alla Turca van Mozart: dit klinkt bekend! Natuurlijk was het de eerste keer een prachtig stuk, alleen heb je het nu wel vaak beluisterd.

Om iets anders te horen dan de ‘klassieke kokerprogrammering’, is het tijd voor verandering van spijs.

 

Klassieke muziek bij de Concertzender smaakt anders

 

Maar hoe proef je ander repertoire en laat je je gewoontes los? En hoe houd je tegelijkertijd het klassieke vuur laaiende, zonder te veel in te leveren?

 

Het antwoord is simpel: ruimte en muziekgerichte programmering.

 

Deze ruimte bij de Concertzender is nodig voor programmamakers om te experimenteren en de horizon te verbreden. En juist doordat een radiozender alleen gericht is op muziek en minder op luisteraars, geeft dat een divers, interessant randje.

 

Andere redenen waarom de Concertzender anders klinkt:

 

  • gedragen door vrijwilligers;
  • ruimschootse variatie in de programmering;
  • unieke programma’s voor onbekende componisten;
  • kort en krachtig gepraat bij de muziek.

 

Bij de Concertzender worden expres de spelletjes en lange achtergrondverhalen achterwege gelaten, om zo de muziek te laten spreken.

Zittend op die behaaglijke leunstoel vind je op die manier inspiratie voor alle muzikale eigenaardigheden.

Onbekende klassieke muziek maakt onbemind?

Onbekende klassieke muziek maakt onbemind? Juan Crisóstomo de Arriaga.

 

Neem nu een programma als Onbekend is Onbemind? Het hele idee achter deze serie is uitstapjes maken en bevragen óf een onbekende componist daadwerkelijk onbemind is.

Ook in andere programma’s zet deze lijn zich voort. Wie had al gehoord van de Baskische componist Juan Crisóstomo de Arriaga in programma De Wandeling? Ik niet!

 

Alleen maar schril, experimenteel tegengeluid?

 

Traditie en experiment sluiten elkaar niet uit; de ‘klassieke meesterwerken’ heten niet voor niets zo. Ook bij de Concertzender zijn deze fijne, tijdloze klassiekers aanwezig.

Zolang er maar een tactvol tegengeluid is, blijf je tevreden. Zo vermijd je heel eenvoudig de sleur en voorspelbaarheid in muziek.

Klassieke muziek is niet alleen een tegengeluid bij de Concertzender

 

Een stelletje onbekwame amateurs?

 

Dan zitten er alleen maar amateurs aan de knoppen?

Zeker niet!

Onder andere de gevierde concertpianist Willem Brons bespreekt in zijn programma heel toegankelijk stukken uit de pianoliteratuur. Hij is op 84-jarige leeftijd nog aan het werk en treedt onvermoeibaar op in het Concertgebouw.

Bovendien maken geluidstechnici met veel ervaring en conservatoriumachtergronden deel uit van de bonte vertegenwoordiging van vrijwilligers. Geen onnozele hobbyisten dus!

 

Klassieke muziek is net als wijn en lekker eten

 

Kortom, net als wijn, lekker eten en genieten van het leven is muziek een oneindige ontdekkingstocht. Af en toe jezelf opnieuw uitvinden en de regels laten varen voor een authentiek klassiek geluid, horen daar bij.

 

Toegegeven: mainstreamradiozenders en streamingdiensten hebben wonderschone muziek die jou keer op keer kan ontroeren. Maar verandering van muzikale spijs doet zingen.

 

Geschreven door Yves Goudriaan

Foto’s: Robin Higgins en Sasin Tipchai, verkregen van Pixabay