Vrouwen met haar op de tanden
Het Trio Spillaert concerteert in Brussel met werk van Bacri, Franck en De Taeye. Studenten en leraren aan het muziekconservatorium van Groningen – de jongsten zijn 15 – met een prachtige, persoonlijke bloemlezing van klassieke composities.
Twee concerten in deze aflevering van Concertzender Live.
1.
Op 24 februari van dit jaar namen we in Brussel een concert op van het Trio Spilliaert. Het trio ontleent zijn naam en zijn oorspronkelijke inspiratie aan de schilder Léon Spilliaert. De jonge, getalenteerde muzikanten studeerden aan de Belgische Koninklijke Conservatoria: pianist Gauvain de Morant, violist Jean-Samuel Bez en cellist Guillaume Lagravière.
Onder de impuls van de cellist Guy Danel, pianist Jean-Claude Vanden Eynden en violiste Véronique Bogaerts, legt het Trio Spilliaert zich sinds zijn oprichting toe op het immense repertoire van het pianotrio; van Haydn tot Hosokawa, van Beethoven tot Fafchamps.
Tijdens elk van hun concerten brengt het trio werk van een Belgische componist.
Deze aanpak maakt het mogelijk om tal van ongekende schatten, bijdragen van zowel gerenommeerde als van minder gekende componisten die voor pianotrio componeerden te herwaarderen: werken van Franck, Jongen, Ysaÿe, Pâque…).
Het Trio Spilliaert concerteert in deze Concertzender Live in het Atelier Marcel Hastir in Brussel, een bijzondere plek. Hastir was een gerenommeerd kunstschilder, theosoof en verzetsstrijder. Hij heeft vanaf 1935 tot aan zijn dood 76 jaar later op het adres Handelsstraat 51 in de Leopoldwijk in Brussel gewoond. In dat jaar vestigde hij daar zijn atelier, dat van begin af aan ook als concertzaal heeft gediend voor jonge musici. Zijn atelier speelde ook een rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Marcel Hastir heeft twee prijzen van de Académie Royal de Belgique op zijn naam staan: een voor muziek en een voor schilderkunst.
2.
In het tweede deel van dit programma kan u luisteren naar het slotconcert door studenten aan het Prins Claus muziekconservatorium van Groningen. Aan dat conservatorium lopen 300 studenten uit meer dan 30 landen school en zijn er ruim 130 docenten. Op 28 juni 2023 concerteerden ze in de Nieuwe Kerk in Utrecht samen met hun begeleiders en voor een talrijk en bijzonder enthousiaste schare toehoorders. De jongste musici zijn 15 jaar oud.
Twee componisten die de studenten brengen, lichten we er in deze inleiding uit Rebecca Clarke en Amy Beach, simpelweg omdat ze vrouwen zijn en vrouwelijke componisten n hun tijd – de 19de en 20ste eeuw – een fenomeen waren. Mannen, onder wie onder anderen Antonin Dvorák, waren van mening dat vrouwen niet in staat waren ‘echte werken’ te componeren. Korte stukjes componeren, of liederen, dat moest vrouwen wel lukken, maar pakweg een symfonie? Ondenkbaar.
Rebecca Clarke brak pas door nadat ze aan een anonieme compositiewedstrijd had deelgenomen. Jury en publiek vielen achterover toen ze vernamen dat zulk een mooi werk – haar inzending – gecomponeerd was door … een vrouw. Aimy Beach had enorm veel talent en ze had tegelijk echt wel haar op de tanden. Na de première van haar Gaelic Symphony in 1894 werd ze al gauw internationaal erkend als een van Amerika’s meest vooraanstaande componisten.
Het getuigt van, ja, zeg maar innovatie, dat de studenten aan het muziekconservatorium van Groningen, beide voortreffelijke en zelfs baanbrekende componisten opvoeren tijdens het concert aan het eind van hun academiejaar. Wat ze presteren, is indrukwekkend, naar muzikaliteit en verscheidenheid. Uit de werken die ze kozen, blijkt durf. Als Concertzender sympathiseren wij zeer met aanstormend talent, alvast door hen een forum te bieden.
Playlist:
- Concert Trio Spilliaert, Atelier Marcel Hastir, Brussel (B)
Nicolas Bacri (°1961)
Trio nr. 7, 09’06”
César Franck (1822-1890)
Trio Op. 1 nr. 1, 30’43”
Alex De Taeye 1898-1952)
Aubade à l’aimée, 02’38”
Uitvoerenden: Trio Spillaert met Gauvain de Morant (piano), Jean-Samuel Bez (viool) en cellist Guillaume Lagravière
- Slotconcert Muziekconservatorium Groningen
Felix Mendelssohn Bartholdy (1909-1847)
Strijkoctet in ES, Op. 20, deel 1, Allegro moderato con fuoco, 10’00”
Béla Bartók (1881-1945)
Roemeense volksdansen 1 tem 7, 08’10”
César Franck (1822-1890)
Sonate voor cello en piano, deel 2: Allegro, 09’13”
Erich Wolfgang Korngold (1897-1957)
Strijksextet in D., Op. 10, deel 1: Moderato allegro, 11’15”
Antonin Dvorák (1841-1904)
Pianokwartet nr. 2 in Es, op. 87, deel 4: Finale of Allegro, 07’40”
Rebecca Clarke (1886-1979)
Altvioolsonate, deel 1: Impetuoso, 08’19”
Amy Beach (1867-1944)
Romance in A. Op. 23, 06’40”
Sergei Rachmaninov
Cellosonate in G, op. 19, deel 3, Andante.
Uitvoerenden:
Renata Dzihasova, Yukiki Hasegawa, Joe Puglia, Pieter van Loenen, Christophe Weidemann, Lotus de Vries, Amparo Lacruz, Corine ‘t Hoen, Luna van Leeuwen, Jorian van Nee, Matthijs Broersma, Martijn Willers, Nata Tsvereli, Floor le Coultre, Francien Schatborn, Becca Marr, Maria Oosterbaan, Vera Backer, Mirjanne Horlings, AZitana Fernandezz Herrero, Joshua Hassler-Forest, Irina Osetskaya, Evy Hamers, Tlamatini Cruz, Michelle Kumara, Alix Rodenburg, Mudre Buckute.