Componisten/uitvoerenden: Frederick Delius | Sir John Blackwood McEwen
In 1922 constateerde John McEwen dat hij eigenlijk nergens bij hoorde. Te modern voor de oudjes en niet modern genoeg voor de jonkies. Zowel Engels als Schots en zelfs een beetje Frans. Een merkwaardige mix van stijlen en technieken horen we ook in het tweede (Larghetto) en derde deel (Allegretto) van het Achtste strijkkwartet uit 1918. Dat Franse is vooral te horen in het Zesde strijkkwartet, in A-gr.t. met de bijna Biskaje, gecomponeerd tijdens een verblijf in Cap Ferret bij Arcachon.
Eenzelfde problematiek van nationale herkomst kleeft ook aan de muziek van Frederick Delius, telg van een uit Duitsland afkomstige familie met liefde voor de muziek uit Scandinavië, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Het Strijkkwartet in e-kl.t. ontstond in de eerste wereldoorlog. Delius zelf was na een eerste uitvoering niet tevreden en reviseerde het grondig van driedelig naar vierdelig.
John Blackwood McEwen (1868-1948) – Strijkkwartet nr.8, in Es-gr.t. (1918)
(2) Larghetto, (3) Allegretto
Uitvoerenden: Chilingirian Quartet
CD: Chandos
Frederick Delius (1862-1934) – Strijkkwartet in e-kl.t. (versie 1917)
(1) With animation, (2) Quick and lightly, (3) Late Swallows: Slow and wistfully, (4) Very quick and vigorously
Uitvoerenden: Villiers Quartet
CD: Naxos
John Blackwood McEwen (1868-1948) – Strijkkwartet nr.6, in A-gr.t. ‘Biscay’ (1913)
(1) Le Phare: Allegro maestoso – Tranquillo – Tempo I, (2) Les Dunes: Andante mesto, (3) La Racleuse: Vivace – Allegretto leggero
Uitvoerenden: Chilingirian Quartet
CD: Chandos