Met ingang van dinsdag 6 mei besteedt de Concertzender in 16 speciale afleveringen aandacht aan de geschiedenis van het platenlabel Blue Note.
Luister hier naar de 1e aflevering
Het fameuze jazz label uit New York dat in 1939 werd opgericht door de Duitse immigranten Alfred Lion en Max Margiulis bestaat dit jaar 75 jaar en kent een rijke geschiedenis met tot de verbeelding sprekende grote namen. Enkele artiesten die onder dit label een plaat uitbrachten zijn Art Blakey, John Coltrane, Miles, Herbie Hancock, Horace Silver en Grant Green.
In hun brochure zetten Alfred en Max de Blue Note ideologie uiteen: “Het vastleggen van autentieke 'hot' jazz en swing, los van de commerciële en sensatiebeluste aspecten van deze muzieksoort.'' Het label stond erom bekend de artiesten tijdens de studio-opnamen in de watten te leggen en voorafgaand aan de opnamesessie te betalen, wat zou leiden tot een beter eindresultaat.
Naast periodes van bloei kende Blue Note ook mindere tijden. In het programma komen ondermeer de bloetijd rond 1960, de neergang na 1970 en de heropstanding in 1985 uitgebreid aan de orde.
Sem de Jongh, directeur van Concertzender: “Via essentiële nummers uit de geschiedenis van Blue Note, vertellen we het verhaal van het ontstaan van het label, staan we stil bij de muzikale ontwikkelingen waarbij het label een hoofdrol vervulde en de artiesten die het label groot maakten.” Ook zal het programma gaan over de drijvende krachten achter Blue Note: oprichter Alfred Lion, zijn compagnon, fotograaf Francis Wolff, technicus Rudy van Gelder en vormgever Reid Miles.
De herkenningstune van de serie is 'Well, you needn't' van Thelonious Monk, een van de twee eerste artiesten die door Blue Note Records gecontracteerd werd.
Het programma wordt samengesteld door David de Jongh en Jenny Law.
De serie start op 6 mei, en is dan wekelijks te horen op dinsdag van 17:00 tot 18:00 en in de herhaling op maandag van 17:00 tot 18:00. Wel wordt de serie onderbroken in juni, vanwege de verhuizing van de studio en redactie van de Concertzender.